0

Beroerte

beroerte fotoOnze hersenen hebben net als alle organen in ons lichaam zuurstof en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Via de bloedsomloop worden deze levensondersteunende stoffen naar de hersenen getransporteerd. Op het moment dat er te weinig bloed wordt aangeleverd in een deel van de hersenen kan iemand een beroerte krijgen. Hierdoor kan weefsel afsterven en kunnen hersenfuncties verloren gaan. Een beroerte wordt veroorzaakt door een gescheurd bloedvat, zoals bij een aneurysma of door een embolie, waarbij een stolsel of deeltje dat blijft steken in een van de hersenslagaderen de bloedstroom belemmert.

Signalen

Voordat een beroerte echt plaatsvindt, kondigt deze zich in zo’n 25% van de gevallen aan door kortdurende uitvalsverschijnselen in de hersenen:
•    zicht:     dubbelzien of blindheid aan één van beide ogen
•    spraak: spraakstoornissen, wartaal , moeilijk praten
•    fysiek:    evenwichtsproblemen, duizeligheid, problemen met de coördinatie van armen en benen of een afhangende mondhoek en/of een scheef gezicht

Deze signalen duren vaak korter dan 20 minuten. Verdwijnen binnen een dag weer, dan is ging het om een TIA. Dit kan overigens een belangrijke voorbode zijn van een hersenbloeding of herseninfarct.

Afhankelijk van de plaats van de beroerte in de hersenen kan een beroerte spraakstoornissen, verlamming, bewusteloosheid of zelfs overlijden veroorzaken.

Soorten beroertes

Er kan dan sprake zijn van een hersenbloeding, van een herseninfarct en van een TIA of tijdelijke/voorbijgaande beroerte. Een beroerte wordt ook wel een stroke  of een CVA genoemd: Cerebro Vasculair Accident.

Herseninfarct
Bij 80% van de beroertes gaat het om een herseninfarct. Deze kunnen ontstaan als een bloedstolsel een slagader in het hoofd afsluit, waardoor een deel van de hersenen geen bloed en dus geen zuurstof meer krijgt. Dit deel van de hersenen sterft daardoor af. De oorzaak van de vernauwing in de slagader kan slagaderverkalking zijn, maar het is ook mogelijk dat een bloedprop via het hart naar de hersenen getransporteerd is en dat deze daar een ader afsluit.

Hersenbloeding
Een hersenbloeding ontstaat doordat een zwakke plek in een bloedvat openbarst of scheurt. Hierdoor raakt er hersenweefsel beschadigd. De verschijnselen zijn vergelijkbaar met die bij een herseninfarct.

TIA

Als de verschijnselen van een beroerte maar kort aanhouden, is er sprake van een TIA  of Transient Ischemic Attack. Op zo’n moment gaat het om een tijdelijke of voorbijgaande beroerte. De verschijnselen kunnen tussen 20 minuten en 24 uur aanhouden. Verlamming, duizeligheid, dubbelzien of blindheid aan één oog zijn veelvoorkomende verschijnselen. Over het algemeen uiten de verschijnselen zich maar aan één kant, omdat de TIA zich meestal maar in één hersenhelft doet gelden. De verschijnselen uiten zich in principe aan de kant van de breinhelft waar de TIA niet werkzaam is. Dit gebeurt omdat de linker hersenhelft de rechterkant van het lichaam aanstuurt en andersom. Het spraakcentrum zit in de linkerhersenhelft.

Voor de functies van de hersenhelften zie:

Functies van linker en rechter hersenhelft

Onverwacht inzicht – werking linker- en rechterbrein

Onverwacht inzicht
Onverwacht inzicht
Jill Bolte Taylor

Onverwacht inzicht Luisterboek
Onverwacht inzicht Luisterboek
Jill Bolte Taylor

 

 

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.