0

Bewegen positiever voor hersenen dan breinbrekers

Bewegen werkt positiever op de hersenen dan kruiswoordpuzzels of andere breinbrekers, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Edinburgh.

Uit hersenscans uitgevoerd bij ruim zevenhonderd 70-plussers kwam naar voren dat lichamelijk actiefste mensen over een periode van drie jaar de minste hersenachteruitgang kenden. Een aantal keer per week wandelen bleek al voldoende.  Dammen, schaken, kruiswoordpuzzels en andere activiteiten die de hersenen uitdagen, bleken geen effect te hebben.

Hersenen krimpen
De onderzoekers focusten zich op de witte stof in de hersenen. Deze verbindt de grijze stof en de hersenonderdelen met elkaar en zorgt voor het doorgeven van  boodschappen. Bij ‘Sportieve’ 70-plussers zagen zij minder beschadigingen in de witte stof, terwijl deze ook nog eens meer grijze stof hadden.

Al langer is bekend dat naarmate je ouder wordt de hersenen krimpen. Dit gaat vaak gepaard met een verminderd cognitief functioneren. Bewegen verkleint ook de kans op dementie verkleint en kan het ziekteproces vertragen, zo bleek uit eerdere onderzoeken.

Raadsel
Waarom de hersenen zo veel minder krimpen door bewegen is nog een raadsel. Mogelijk bevordert beweging de doorbloeding van de hersenen. Andersom kan natuurlijk ook nog waar zijn: misschien bewegen ouderen met kleinere hersenen ook wel minder. Bewegen is in ieder geval een gemakkelijke manier om de kracht van onze hersenen te versterken.

Bron: Neurology

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.