0

Bijna zes ton voor noodzakelijk onderzoek naar epilepsie

epilepsie-epilepsiefonde-brainquest.Epilepsie is nog steeds niet te genezen en ook niet te voorkomen. Alleen wetenschappelijk onderzoek kan een oplossing dichterbij brengen. Daarom subsidieert het Epilepsiefonds jaarlijks een aantal onderzoeken. Op 18 juni 2014 maakt het fonds bekend welke ingediende onderzoeksprojecten vanaf 2015 subsidie ontvangen. Het gaat om drie veelbelovende projecten die voor een bedrag van in totaal 588.395 euro worden gefinancierd.

De collecteweek van het Epilepsiefonds is nog maar net achter de rug. Duizenden vrijwilligers hebben in de eerste week van juni geld ingezameld voor onder meer wetenschappelijk onderzoek. Mede dankzij hun inspanningen kan het Epilepsiefonds aankomend jaar drie epilepsieonderzoeken financieren. Helaas is ook een aantal kwalitatief zeer goede voorstellen afgewezen, omdat hiervoor onvoldoende geld beschikbaar is.

Toegekende projecten:

  • Hoog frequente trillingen (HFO’s) in de hersenen kunnen bij de diagnose het beloop van epilepsie voorspellen. Maeike Zijlmans (epilepsiecentrum SEIN in Heemstede en UMC Utrecht) gaat onderzoeken hoe de techniek om HFO’s te meten kan worden verbeterd.
  • Temporaalkwabepilepsie komt bij een derde van alle epilepsiepatiënten voor en is moeilijk behandelbaar. Ronald Pasterkamp (UMC Utrecht) gaat onderzoek naar deze vorm doen. Hopelijk kan hierdoor medicatie voor mensen ontwikkeld worden die nu geen baat hebben bij medicatie.
  • Roland Thijs (epilepsiecentrum SEIN in Heemstede) gaat onderzoek doen naar de relatie tussen hartritmestoornissen en het syndroom van Dravet, een syndroom waarbij het risico op plotseling overlijden groot is zonder dat de oorzaak bekend is. Dit onderzoek wil daar meer inzicht in geven om dit te kunnen voorkomen.

Het Epilepsiefonds is een belangrijke financier van epilepsieonderzoek in Nederland. Onderzoekers kunnen jaarlijks onderzoeksvoorstellen indienen. De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) van het Epilepsiefonds adviseert het fonds in de subsidietoekenning van onderzoeksprojecten die naar haar mening de epilepsiebestrijding en –zorg het best dienen. De WAR bestaat uit deskundigen van binnen en buiten de epilepsiewereld.

Bron: Epilepsiefonds

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.