0

Chemotherapie schaadt geheugen

Wie kanker overleeft, kan soms lang last hebben van geheugen- en concentratiestoornissen. Volgens diverse studies is chemotherapie de boosdoener.

Het zogenaamde ‘chemo-brein, waar veel mensen last van zeggen te hebben na chemotherapie, is geen verzinsel. Amerikaanse wetenschappers toonden dat aan op een congres van de Radiological Society of North America. Een chemo-brein wordt omschreven door hen omschreven als een soort ‘mentale mist’, waarbij verlies van geheugen en concentratie kenmerken zijn.

Het aantal kankerpatiënten dat geneest, neemt toe, zeker bij  bijvoorbeeld borstkanker. Van de mensen die chemotherapie ondergingen blijven velen na de behandeling last houden van bij-effecten. Moeilijk concentreren, geheugenproblemen en moeite met multitasken. Vaak langer slechter horen en lagere scoren op cognitieve tests dan patiënten die een andere behandeling (zoals bestraling) kregen of gezonde proefpersonen. Hersenscans tonen aan dat chemo inderdaad het brein fysiek verandert.

Eerdere onderzoeken met MRI-scans lieten zien dat het volume van de hersenen verandert na de chemotherapie. Deze onderzoekers richtten zich op het functioneren van het brein van 128 mensen. Vóór en na de behandeling voor borstkanker werden hersenscans gemaakt. Duidelijk werd dat delen, die verantwoordelijk zijn voor plannen en prioriteiten stellen, minder energie verbruikten dan voor de behandeling.

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.