0

De brein machine – de biologische wortels van emoties en gevoelens

Zijn mensen echt zo rationeel als ze zelf denken? Wordt ons doen en laten gestuurd door ons verstand? Of werken er andere drijvende krachten in ons brein?

In ‘De brein machine’ beschrijft gedragsbioloog Mark Nelissen hoe emoties en gevoelens – wanneer het er echt op aankomt – de overhand nemen bij het sturen van ons gedrag. Hij geeft aan hoe de evolutie deze machine in ons voordeel heeft ontworpen, en maakt een haarscherpe analyse van onze emoties. Hoe heeft de evolutie onze gevoelens voortgebracht? En wat is hun biologische basis? Welke moleculen en hersenstructuren zorgen voor emoties als geluk, trots, angst en verdriet? En wat is de sociale waarde ervan? Heeft empathie bijvoorbeeld enig nut, ook biologisch gezien?

Nooit eerder werden onze emoties en gevoelens in een boek zo verrassend, zo toegankelijk en zo gedetailleerd ontrafeld als in ‘De brein machine’. Aan de hand van voorbeelden uit het leven van elke dag, en met veel gevoel voor humor.

auteur: Mark Nelissen

button boek bestellen

.

Over de auteur

Mark Nelissen is professor in de gedragsbiologie aan de universiteiten van Antwerpen en Hasselt. Hij heeft veel bijgedragen tot de verspreiding van de evolutiegedachte bij de Nederlandstalige bevolking. Hij is Doctor in de Wetenschappen en Geaggregeerde voor het Hoger Onderwijs en doceert Celbiologie & Genetica, Toegepaste Gedragsbiologie, Gedragsbiologie (Antwerpen), Gedragsbiologie (Hasselt), Dierenwelzijn, Menselijk Gedrag & Evolutiepsychologie, Biologische Antropologie en Ethologie. Naast diverse nevenfuncties, woordvoerder- en lidmaatschappen is hij lid van de Raad voor Advies van EOS en schrijft hij de blogs “De bril van Darwin” voor EOS. Verder heeft hij diverse boeken gepubliceerd.Lexicon van de gedragsbiologie (1996), Introductie tot de gedragsbiologie (1997), De bril van Darwin (2000), Waarom we willen wat we willen (2004) en De Brein Machine (2008)

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.