0

Geheugentechnieken die iedereen kan toepassen

Joshua Foer bij TED Talks: Feats of memory anyone can do

Er zijn mensen die in staat zijn om heel snel lijsten met duizenden getallen te herinneren, de rangorde van alle kaarten in het kaartspel, en veel meer. Wetenschapsauteur Joshua Foer beschrijft de techniek – genaamd het Geheugen Paleis – en laat ook nog zien dat iedereen kan leren om deze techniek te gebruiken.

Ik wil iets vertellen over een bizarre wedstrijd die iedere lente wordt gehouden in New York City. Die wedstrijd heet het Geheugenkampioenschap van de VS. Ik ging verslag doen van die wedstrijd, een paar jaar geleden, als een wetenschapsjournalist in de verwachting dat dit de Superbowl van de hoogbegaafden zou zijn. Dit was een stel heren en een paar dames, van uiteenlopende leeftijden, en met uiteenlopende hygiëne.

We hebben het vaak over mensen met een goed geheugen alsof het een aangeboren gave is, maar dat is niet het geval. Een goed geheugen is aangeleerd. Op het laagste niveau onthouden we als we opletten. We onthouden iets als we diep betrokken zijn. We onthouden wanneer we in staat zijn om een stukje informatie en ervaring te nemen en uit te vinden wat voor ons de strekking is, waarom het belangrijk is, waarom het kleurrijk is, als we in staat zijn om het om te zetten op zo’n manier dat het zinnig wordt als je nagaat dat er veel meer dingen in ons hoofd zitten.

Een mnemotechniek, mnemonische techniek of mnemotechnisch middeltje is een techniek of inventieve manier om bepaalde zaken gemakkelijker te onthouden. Dat kunnen bijvoorbeeld namen van mensen, jaartallen, boodschappenlijsten en stukjes tekst zijn. Gegevens die geen structuur hebben – of een structuur die te ingewikkeld is – kan men beter uit het hoofd leren als er een alternatieve structuur mee kan worden geassocieerd. bron: Wikipedia

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.