0

Hersenaandoeningen op trefwoord

Geen uitputtend overzicht maar wel een aardige lijst met trefwoorden en omschrijvingen van breinaandoeningen:

ALS
ALS is een spierziekte die in de hersenen ontstaat. Het is een dodelijke en vooralsnog ongeneeslijke ziekte.

ADHD
Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, ofwel snel afgeleid en hyperactief gedrag. Globale kenmerken van hyperactiviteit zijn: problemen met aandacht, druk gedrag en impulsiviteit.

Afasie
Afasie is een taalstoornis die zich uitstrekt over de gebieden spreken, taalbegrip, lezen en schrijven. De oorzaak van deze taalstoornis is een hersenbeschadiging door een beroerte, hersentumor, hersenschudding, ontsteking, operatie of vergiftiging.

Angststoornissen
Angst is een pijnlijk gevoel van onbehagen en van een mogelijk dreigend gevaar.

Ataxie/Adca
Men spreekt van ataxie, wanneer bewegingen onsamenhangend en ongecoördineerd verlopen, terwijl dat niet te wijten is aan een gebrek aan spierkracht. Er is sprake van een “dronkenmansloop” en men maakt een onhandige indruk.

Autisme
Al voor het derde levensjaar manifesteert zich autisme. Vaak denken ouders eerst dat het kind doof of blind is, het reageert namelijk niet op geluiden en maakt geen oogcontact – een lege blik.

Beroerte
Ook CVA (cerebrovasculair accident) en attaque genoemd. Bij een beroerte gaat iets mis met de bloedcirculatie in de hersenen.

Coma en vegetatieve toestand
Coma is zelf geen ziekte maar het gevolg van een hersenbeschadiging.

Creutzfeld-Jakob
Op 21 april 2005 werd bekend gemaakt dat het eerste geval van de variantziekte van Creutzfeld-Jakob in Nederland is vastgesteld; dit is de menselijke vorm van de gekkekoeienziekte (BSE). Op deze pagina van het Ministerie van VWS staat meer informatie over deze zeldzame ziekte.

Dementie en Alzheimer
Dementie is de verzamelnaam voor stoornissen waarbij de hogere verstandelijke vermogens achteruit gaan.

Depressie
In de put zit iedereen wel eens, maar wanneer een neerslachtige bui lang aanhoudt en ernstige problemen veroorzaakt, kan er sprake zijn van een depressie.

Dyslexie, dyscalculie
Van alle leerstoornissen is dyslexie wel de bekendste.

Dystonie
Bij dystonie is er iets mis met de spierspanning. Er ontstaan langzame, draaiende, onvrijwillige bewegingen met herhalingen. Dystonie leidt meestal tot vreemde lichaamshoudingen.

Epilepsie
Epilepsie is een verzamelnaam voor een aandoening waarbij regelmatig aanvallen optreden van veranderingen in de elektrische activiteit in de hersenen. Door het afgeven van elektrische impulsen communiceren hersencellen met elkaar. Bij een epilepsie-aanval worden sommige hersencellen overactief en gaan in het wilde weg elektrische signalen afgeven.

Essentiële tremor
Ieder mens beeft; dat is te zien bijvoorbeeld wanneer de armen vooruit worden gestoken, aan de handen of tijdens heftige emoties. Wanneer het beven heviger wordt en het normale dagelijks functioneren beïnvloedt, wordt gesproken van een tremor.

(syndroom van ) Gilles de la Tourette
Het syndroom van Gilles de la Tourette wordt gekenmerkt door motorische en vocale tics. Niet iedere tic is echter een uiting van dit syndroom.

Hersenletsel
De hersenen kunnen tegen een stootje omdat de schedel en een laag met hersenvocht bescherming bieden. Toch kan bijvoorbeeld een harde klap letsel veroorzaken.

Hersenontsteking (encefalitis) – hersenabces
Encefalitis is een ontsteking in het hersenweefsel. De grens met hersenvliesontsteking / meningitis is onscherp, omdat bij encefalitis ook vaak de hersenvliezen ontstoken zijn.

Hersenschudding en hersenkneuzing
Een hersenschudding of een hersenkneuzing is niet hetzelfde.

Hersentumor

Een tumor is een gezwel dat ontstaat wanneer lichaamscellen door ongecontroleerde celdeling gaan woekeren.

Hersenvliesontsteking (Meningitis)
Ook wel nekkramp of meningitis genoemd. Het betreft hier een ontsteking van vliezen die de hersenen omgeven.

Hersenvocht
De hersenen nemen het grootste gedeelte van de schedelinhoud in beslag. Om deze relatief zachte hersenen te beschermen tegen de harde schedel, drijven ze in liquor, ook hersenvocht genoemd. Verder is liquor belangrijk voor de afvoer van stoffen.

Huntington
De ziekte van Huntington wordt gekenmerkt door drie symptomen: motorische problemen, dementie en gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen.

Hypofyse / acromegalie / Cushing
De hypofyse is een aanhangsel aan de onderzijde van de hersenen (onder de hypothalamus), ter grootte van een erwt.

(Syndroom van)  Korsakov en Wernicke

Het syndroom van Korsakov is een ernstige vorm van hersenschade, die gekenmerkt wordt door geheugenstoornissen. Er kan nog maar weinig nieuwe informatie voor langere tijd worden opgeslagen. Ook informatie van langer geleden raken mensen met dit syndroom kwijt. Wel lukt het nog om nieuwe informatie voor 5 à 10 minuten vast te houden.

Ménière en tinnitus
Ménière en tinnitus zijn aandoeningen die met de oren en de hersenen te maken hebben.

ME
ME staat voor Myalgische Encephalomyelitis. Het wordt ook het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) genoemd, omdat er sprake is van abnormale vermoeidheid.

Migraine
Bij migraine ontstaat een plotseling hoofdpijn, die gepaard kan gaan met misselijkheid en braken. Daarnaast is men overgevoelig voor licht en geluid.

Multiple Sclerose (MS )
Multiple Sclerose is een ziekte die gepaard gaat met verval van zenuwweefsel in hersenen en ruggenmerg.

Neglect en hemianopsie
Neglect en hemianopsie zijn beide gevolgen van een hersenbeschadiging, meestal door een beroerte.

Neurotransplantatie en stamcellen
Zenuwcellen en hun vertakkingen kunnen beschadigd raken door letsel en ziekten, waarna functies slechts in beperkte mate spontaan herstellen. Het is mogelijk jonge zenuwcellen in de hersenen te injecteren, waarna ze zonder problemen kunnen integreren in de rest van het zenuwstelsel. Dit heet neurotransplantatie.

OPS – schildersziekte
Het inademen van agressieve, vluchtige oplosmiddelen (om bijvoorbeeld vetten en oliën op te lossen) kan een schadelijke uitwerking hebben op het centrale zenuwstelsel. De hersenaandoening die daaruit voortkomt wordt in de volksmond ‘schildersziekte’ genoemd, de medische term is Organo Psycho Syndroom (OPS).

Parkinson
De ziekte van Parkinson is een relatief veel voorkomende hersenaandoening, die vooral ouderen treft.

PDD-NOS
PDD-NOS, pervasieve ontwikkelingsstoornissen.

Scantechnieken
De hersenen zijn erg moeilijk toegankelijk voor onderzoek, omdat ze zo goed door de schedel worden afgesloten. Diverse scantechnieken kunnen toch er doorheen kijken, en op die manier hersenaandoeningen vaststellen.

Schizofrenie
Schizofrenie is een ernstige en complexe psychiatrische ziekte, die gepaard gaat met psychoses. Bij deze hersenaandoening verliest iemand het contact met de werkelijkheid.

Slaapstoornissen
Slecht slapen doen we allemaal wel eens. Maar er bestaan ook twee hersenaandoeningen die de slaap kunnen verstoren.

Whiplash
Een whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier, wat kan optreden bijvoorbeeld door een aanrijding van achteren. Het hoofd wordt dan met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd (‘flexie-extensie-beweging’).

Zuurstofgebrek bij geboorte; asfyxie
Kinderen kunnen zowel voor, tijdens als na de geboorte problemen krijgen met de bloedvoorziening naar de hersenen.

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.