0

hersenen

 

breinfabels
Dit vervolg op ‘Hersenkronkels’ staat vol met nieuwe doe-het-zelfexpirimenten: u kunt uw emoties beïnvloeden met een potlood, het gevoel krijgen dat uw neus een halve meter lang is en ontdekken wat uw speeksel verraadt over uw persoonlijkheid. Daarnaast neemt ‘Breinfabels’ ook nog eens een aantal hersenmythes onder de loep: Gebruiken we echt maar 10 procent van ons brein? Worden we werkelijk slimmer van het luisteren naar Mozart? Heeft breintraining zin? Verlaat de geest het lichaam wanneer iemand sterft? Wetenschappelijk verantwoord en hogelijk amusant: ‘Breinfabels’ vertelt u de waarheid over uzelf.
Meer info…
tranen_van_de_krokodil
In de klassieker ‘Tranen van de krokodil’ beschrijft Piet Vroon (1939-1998) ons doen en laten met behulp van psychologische gegevens en beschouwingen over de manier waarop onze hersenen in historisch perspectief tot stand zijn gekomen. Centraal in dit boek staat de stelling dat evolutie langzaam te werk gaat, maar dat het tempo sterk verhoogt als er een groot probleem in de omgeving rijst. Zo wordt aan de langdurig ‘uitgeteste’ delen van het zenuwstelsel in korte tijd een nieuw systeem met nieuwe taken en mogelijkheden toegevoegd.
Meer info…
een_zeepaardje_in_je_hoofd
De hippocampus, een gedeelte van de hersenen dat de vorm heeft van een zeepaardje, laat ons hier in de steek bij het maken van de koppeling tussen gezicht, naam en omgeving. Neurobiologe Marianne Joëls verhaalt op zeer persoonlijke, originele én wetenschappelijke wijze over de werking van de hersenen in het dagelijks leven. In ‘Een zeepaardje in je hoofd’ geeft zij onze hersenen op haast literaire wijze een prominente plek in het leven van alledag.
Meer info…
haal_meer_uit_je_hersenen
In ‘Haal meer uit je hersenen’ zoekt Mark Tigchelaar de grenzen van de hersencapaciteit op en laat hij zien hoe u uw hersenen optimaal kunt laten functioneren. Op een toegankelijke manier beschrijft Tigchelaar de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en transponeert hij deze naar de praktijk. ‘Haal meer uit je hersenen’ is een informatief, inventief en baanbrekend handboek voor iedereen die meer uit zijn hersenen wil halen.
Meer info…
waarom_liefde_zo_belangrijk_is
Dit boek verklaart waarom de liefde van ouders voor hun kind onmisbaar is voor de ontwikkeling van de hersenen vroeg in het leven, vooral voor de ontwikkeling van het emotionele en het sociale brein. Psychotherapeut Sue Gerhardt laat overtuigend zien hoe belangrijk die eerste relaties in het leven van een baby zijn en hoe ons volwassen leven nog steeds beïnvloed wordt door onze jeugd, ondanks het feit dat we ons niets van onze babytijd kunnen herinneren.
Meer info…
op_reis_door_je_brein
Wat voor nut heeft het om in een tijd te leven waarin zoveel opwindende nieuwe ontdekkingen worden gedaan als slechts een handjevol mensen snapt wat er precies ontdekt is? Dit geldt met name voor het intrigerende onderzoeksveld van de neurowetenschappen. In dit boek legt de Amerikaanse wetenschapsjournalist Steven Johnson in begrijpelijke taal uit welke nieuwe inzichten in de werking van de menselijke hersenen er zijn.
Meer info…
kopstukken
In ‘Kopstukken’ gaat Jeroen Geurts in interessante dilemma’s over hersenen, bewustzijn, vrije wil en het wetenschap-versus-religiedebat. Hij zoekt een aantal kopstukken uit de wereld van het hersenonderzoek op om hen persoonlijk aan de tand te voelen. Het boek is een evaluatie van de grote filosofische vraagstukken binnen het hersenonderzoek, maar bovenal een aanstekelijke ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van de hersenen.
Meer info…
de_vrouwelijke_hersenen
In dit baanbrekende boek beschrijft neuroloog Louann Brizendine hoe de unieke structuur van vrouwelijke hersenen niet alleen bepaalt hoe vrouwen denken en waar ze waarde aan hechten, maar ook hoe ze communiceren en van wie ze zullen houden. Gebaseerd op tientallen jaren onderzoek en aangevuld met fascinerende feiten en casestudies onthult ‘De vrouwelijke hersenen’ de neurologische verklaringen hierachter.
Meer info…
de_hersenen_in_beeld
Deze literatuurstudie biedt een overzicht van een aantal belangrijke neurobiologische en neuropsychologische onderzoekslijnen. Steeds is geprobeerd maatschappelijke ontwikkelingen en problemen met resultaten uit onderzoek naar het functioneren van de hersenen te verbinden. Aan de orde komen onderwerpen als ‘kindermishandeling’, ‘probleemkinderen, gevaarlijke pubers en gewelddadige volwassenen’, ‘zedendelinquenten’, ‘justitiële interventies en terugdringen recidive’ en ‘neurowetenschap, sociale binding en conflict’.
Meer info…

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.