0

Het Geheugenpaleis – Joshua Foer technieken om je geheugen te versterken

Als beginnend Amerikaans wetenschapsjournalist deed Joshua Foer in 2005 verslag van het National Memory Championship in New York. Vervolgens ging hij aan de slag om zijn eigen geheugen te trainen. In 2006 deed hij met succes mee en werd ‘geheugenkampioen’ van de VS. Door deze prestatie geïnspireerd begon hij aan het schrijven van de bestseller Moonwalking with Einstein (Het Geheugenpaleis).

In dit boek beschrijft Joshua Foer beschrijft de culturele geschiedenis van het geheugen en reikt technieken aan om het geheugen of ons vermogen tot herinneren te beïnvloeden en effectief te trainen. Deze informatie over het geheugen ondersteunt hij met interviews met mensen met bijzondere geestelijke vermogens en mensen met stoornissen.

Boek: Het geheugenpaleis

Een gemiddeld mens verspilt jaarlijks veertig dagen met het zoeken naar vergeten zaken. Kortom: de hoogste tijd om dat menselijk geheugen onder de loep te nemen. Het geheugenpaleis is een culturele geschiedenis van het geheugen, en een studie van de technieken om ons vermogen tot herinneren te beïnvloeden en effectief te trainen. Sommige technieken zijn nieuw, andere gaan terug op eeuwenoude kennis: klassieke technieken die al door Cicero werden gebruikt om zijn toespraken te onthouden en waarmee in de middeleeuwen hele boeken uit het hoofd werden geleerd.

Joshua Foer ontdekt het gebruik van geheugenpaleizen, waar herinneringen in kamers worden opgeslagen, en leert getallen in beelden om te zetten. Maar Foer gaat verder dan de geheugensport en onderzoekt de ongrijpbare aard van het geheugen aan de hand van gesprekken met mensen met bijzondere geestelijke vermogens, of het tegenovergestelde, met stoornissen.

Nu technologie het individuele menselijke geheugen definitief overbodig lijkt te maken, is Foers oproep tot herleving van de kunst van het onthouden des te urgenter.

Joshua Foer

Joshua Foer (1982) schrijft voor National Geographic, Esquire, The New York Times, The Washington Post en Slate. Ter voorbereiding op een artikel over het menselijk geheugen deed Foer mee aan de Amerikaanse National Memory Championship en won – tot zijn eigen verbazing – de eerste prijs. Het was het begin van een fascinerende zoektocht naar de ongekende mogelijkheden van het menselijk brein die resulteerde in zijn spraakmakende boek Het geheugenpaleis. Joshua Foer is de jongere broer van Jonathan Safran Foer.

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.