0

Het Seniorenbrein – De ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste door André Aleman

We maken ons allemaal wel eens zorgen over ons geheugen en ons verstand, zeker als we de vijftig gepasseerd zijn. De achteruitgang van het menselijk brein begint al vroeg maar is minder erg dan we soms denken. Sterker nog: een ouder brein is stressbestendiger en kan beter omgaan met complexe situaties dan een jong brein.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons hoofd als we ouder worden? Wanneer begint de achteruitgang? Hoe snel gaat het? En heeft een ouder brein ook voordelen? In dit baanbrekende boek – het allereerste over dit onderwerp – laat André Aleman zien dat de achteruitgang vaak minder erg is dan we denken. Maar ook dat ons geheugen al rond ons twintigste begint te haperen. Het seniorenbrein is een verfrissend en zeer informatief boek over stofjes en trainingen, plaques en de invloed van hormonen. Het vertelt volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten hoe je de voortekenen van alzheimer kunt herkennen, en wat je kunt doen om je hersenen scherp en gezond te houden.

Van Het Seniorenbrein zijn de vertaalrechten in de week direct ná de Frankfurter Buchmesse en pal vóór verschijnen van het boek verkocht aan Uitgeverij C.H. Beck Verlag, die de Duitse vertaling voor het najaar 2013 gepland hebben in hun prestigieuze hardcover reeks.

André Aleman is hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie bij de afdeling Neurowetenschappen van het UMCG en de afdeling Psychologie van de RUG en wetenschappelijk directeur van het NeuroImaging Center van het UMCG. Aleman onderzoekt vooral wat er misgaat in de hersenen bij mensen met psychiatrische stoornissen, zoals psychosen en depressie. Ook onderzoekt hij hersenveranderingen bij beginnende alzheimer. Daarvoor gebruikt hij onder meer functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI). In 2011 verscheen zijn boek Hersenspinsels – Waarom wij dingen zien, horen en denken die er niet zijn. Onlangs verscheen zijn tweede publieksboek Het Seniorenbrein. De ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste.

 

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.