0

Luchtvervuiling heeft effect op het IQ van ongeboren kinderen

kinderbrein_luchtvervuilingResultaten uit een nieuwe studie wijzen er op dat de blootstelling aan de luchtverontreiniging van invloed is op het IQ van jonge kinderen. Het inademen van toxische chemicaliën is nog gevaarlijker voor jonge kinderen dan voor volwassenen omdat hun hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn. De studie werd gedurende 5 jaar uitgevoerd door onderzoekers van de Columbia Center for Children’s Environmental Health bij 249 kinderen in Harlem en de Bronx in New York. Deze wees uit dat de ongeboren kinderen van zwangere vrouwen, die frequent worden blootgesteld aan luchtvervuiling, een verhoogd risico lopen op ontwikkelingsstoornissen.

 Kinderen, waarvan de moeders tijdens de zwangerschap het meest werden blootgesteld aan verontreiniging, gemiddeld 5 punten (IQ) lager scoorden dan kinderen waarvan moeders niet werden blootgesteld aan dergelijke luchtverontreiniging. Het gaat daarbij om polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s) , een veelvoorkomend type luchtvervuiling. PAK’s, fijnstof, ozon, roet: al deze stoffen zijn slecht voor het zich ontwikkelende brein.

 

“Deze bevindingen zijn van belang omdat deze dalingen in IQ belangrijke verschillen kunnen opleveren bij de schoolprestaties,” geeft Frederica Perera, directeur van de Columbia Center aan. Het maakt niet het verschil tussen een academische carrière of een onafgemaakte middelbare schoolopleiding, maar is wel opvallend en ook nog eens vermijdbaar, vinden de onderzoekers.

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.