0

Magnesium essentieel voor gezonde hersenontwikkeling

Patiënten met ernstige hersenafwijkingen hebben vaak een magnesiumtekort. Onderzoekers van het Radboudumc vonden bij patiënten met een verstandelijke beperking, epilepsie en magnesiumtekort, een defect in een gen dat de magnesiumopname regelt. Het gen blijkt essentieel voor een gezonde hersenontwikkeling. Hun resultaten verschenen gisteren in PLOS Genetics.

Magnesium is belangrijk voor ons lichaam. Het zorgt voor samentrekking van onze spieren, regelt de activering van zenuwen en zorgt voor botstevigheid. Wetenschappers van de afdeling Fysiologie toonden aan dat een bepaald eiwit: cycline M2 (CNNM2), de opname van magnesium in lichaamscellen regelt.

Cruciale rol

De wetenschappers onderzochten zes personen in vijf families met een grote ontwikkelingsachterstand. Onderzoeker Francisco Arjona: “Deze patiënten kunnen niet naar normale scholen en zijn hulpbehoevend. Sommige van hen kunnen zelfs niet lopen of praten. En allemaal hebben ze last van epilepsie.” Met MRI scans toonden de onderzoekers hersenafwijkingen aan bij deze patiënten. Collega Jeroen de Baaij: “Bij alle patiënten bleek een mutatie in het CNNM2 gen aanwezig te zijn.” De wetenschappers concluderen dat het CNNM2 gen ook bij mensen een cruciale rol speelt  bij een gezonde hersenontwikkeling en magnesiumhuishouding.

Magnesium
Magnesium de Oplossing
Marianne Moussain-Bosc
Vitamine E & Magnesium
Vitamine E & Magnesium
Maria-Elisabeth Lange-Ernst
Uw brein als medicijn
Uw brein als medicijn
Servan Schreiber
Het puberende brein
Het puberende brein
Eveline Crone

Zebravissen met epilepsie

Zebravissen waarbij de onderzoekers het CNNM2 gen uitschakelden, lieten dezelfde afwijkingen zien. Daarnaast ontwikkelden de hersenen van de vissen zich slecht, hadden de dieren een magnesiumtekort en ongecontroleerde samentrekkingen die op epilepsie lijken. Wanneer de vissen weer CNNM2 kregen, herstelden de hersenbeschadigingen.

Goed model

Niet eerder werd vermoed dat afwijkingen in het CNNM2 gen zulke ernstige gevolgen kunnen hebben. “De vis lijkt op het eerste gezicht ver van de mens te staan, maar is een geweldig model om de ontwikkeling van de ziekte te onderzoeken”, aldus hoogleraar Joost Hoenderop. Mogelijk kunnen zebravissen in de toekomst gebruikt worden om medicijnen te testen, die patiënten met CNNM2 afwijkingen kunnen helpen

bron: Radboudumc

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.