11

Magnesium geeft Brein een ‘boost’

Nieuw onderzoek laat zien dat een toename van magnesium in de hersenen het leervermogen en het geheugen van jonge en oude ratten verbetert. De studie, die op 28e januari werd gepubliceerd in het tijdschrift Neuron, suggereert dat een grotere inname van magnesium een manier kan zijn om cognitieve vaardigheden te verbeteren en ondersteunt de speculatie dat een ontoereikende hoeveelheid magnesium de cognitieve functie aan kan tasten, wat bij ouder wordende mensen weer tot een snellere achteruitgang van het geheugen kan leiden.

Dieet kan een belangrijke impact hebben op de cognitieve capaciteit. Het identificeren van voedingsfactoren die een positieve invloed hebben op de synapsen, de plekken waar de informatieoverdracht tussen neuronen plaatsvindt, kan bijdragen aan het versterken van het leerproces en het geheugen, maar ook aan het voorkomen van achteruitgang daarvan bij het ouder worden of bij ziekte. Professor Guosong Liu, directeur van het Centrum voor Leren en Geheugen aan de Tsinghua Universiteit in Beijing, China, onderzocht hoe verhoogde niveaus van een dergelijk voedingssupplement, magnesium de kracht van de hersenen (brainpower) stimuleert. “Magnesium is essentieel voor het goed functioneren van vele weefsels in het lichaam, inclusief de hersenen. In een eerder onderzoek met gekweekte hersencellen toonden we aan dat magnesium de synaptische plasticiteit vergroot,” zegt Dr Liu. “Daarom was het verleidelijk om in onze studies een stap verder te gaan en te onderzoeken of een verhoging van magnesium in de hersenen van dieren leidt tot een verbeterde cognitieve functie.”

Omdat het moeilijk is om extra opname van magnesium in de hersenen te stimuleren via de traditionele orale supplementen, ontwikkelden Dr Liu en zijn collega’s een nieuwe magnesiumverbinding – magnesium-L-threonate (MGT). Deze kan via opname als voedingssuppletie  zorgen voor een aanzienlijke toename van magnesium in de hersenen. Ze gebruikten MGT aan om het magnesiumniveau in de hersenen van ratten, van verschillende leeftijden te verhogen en bekeken vervolgens of ze gedrags- en cellulaire veranderingen waarnamen die geassocieerd worden met  ‘geheugen’.
“Wij vonden dat een verhoogde hoeveelheid magnesium in de hersenen bij zowel jonge als oude ratten veel verschillende vormen van leren en geheugen versterkte,” zegt Dr Liu. Uit een grondig studie naar de cellulaire veranderingen, die geassocieerd worden met het geheugen, bleek een dat er een toename te zien is van:

– het aantal functionele synapsen

– de activering van de belangrijkste signaleringsmoleculen

– een verbetering van de korte- en lange termijn synaptische processen die cruciaal zijn voor leren en geheugen

De auteurs geven aan dat de ratten in de controlegroep van deze studie voeding kregen, die een normale, algemeen aanvaarde hoeveelheid magnesium bevat. De waargenomen effecten waren volgens hen te wijten aan een verhoogde magnesium-niveau.

“Onze bevindingen suggereren dat het verhogen van het magnesium-niveau in de hersenen een nuttige nieuwe stap kan betekenen om de cognitieve vaardigheden te verbeteren,” verklaart Dr Liu. “Bovendien is het zo dat de helft van de bevolking in de geïndustrialiseerde landen een magnesiumtekort heeft, dat toeneemt naarmate men ouder wordt. Dit kan een belangrijke reden zijn voor geheugenverlies op latere leeftijd. Extra opname van magnesium kan dergelijke achteruitgang  voorkomen of verminderen.”

Over de auteur

Na bijna 20 jaar in de wereld van marketing, communicatie, marktonderzoek en de organisatie van bijeenkomsten, stapte Theo Braam over naar de arbowereld, een kleine drie jaar later gevolgd door een duik in de wereld van de woningbouwcorporaties. Hier houdt hij zich bezig met bewoners en leefbaarheid in wijken. Daarbij ligt de focus vooral op wijkcultuur en het (re)activeren van de betrokkenheid van bewoners. Naast deze werkzaamheden runt hij sinds 2000 zijn eigen bedrijf Eyeopener onderzoek & organisatie. In dat zelfde jaar is hij ook gestart met het opzetten van de website Mens Centraal in Organisaties. Een initiatief dat in mei 2007 werd gevolgd door BrainQuest.

reacties (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Richard Danel schreef:

  Interessante ontwikkeling. Goed artikel.
  Het threonaat werkt als een enzym en helpt de magnesiumverbinding MGT om de bloed-hersenbarriere te nemen. Mg++ ionen kunnen dat ook, maar dan gebruikmakend van de ‘Magnesium-Calcium-uitwisselingskanaaltjes’in de celmembranen. Dan moet het beschikbare MG++ ionen niveau wel hoog genoeg zijn. Helaas laat Mg++ zich maar moeilijk opnemen in het maag-darmkanaal.

  Het MHI (Magnesium Health Institute) doet o.a. onderzoek naar de opname van Mg++ ionen via de huid. (UMCG/MHI/Uni Munchen) Transdermale opname zou kunnen zorgen voor voldoende MG++ ionen, omdat die ook de bloed/hersen barriere passeren.

  Richard Danel. MD
  Chairman Magnesium Health Institute

 2. T. Braam schreef:

  Hallo Richard,

  Dank je wel voor deze aanvulling. Lijkt me leuk als je meer interessante informatie voor Brainquest.nl hebt.

  Theo Braam, Brainquest.nl

 3. Kees Dullemond schreef:

  Ik gebruik zelf sinds enige tijd magnesiumolie van Zechsal transdermaal. Prima manier om meer magnesium in het lijf te krijgen. Helpt prima voor meer spierontspanning, beter geheugen, sowieso ontspanning.
  Of ik er slimmer van word moet blijken ….. 🙂

  groet
  Kees

 4. j.kramer schreef:

  ja en nu? waar kan ik deze vorm van magnesium kopen? heb al heel wat afgezocht maar niemand heeft hem in produktie..
  ook douglas laboratories niet, en die hebben veel vormen van mg.

 5. m. de vries schreef:

  ook ik wil graag weten waar je in nederland magnesium-l-threonaat kan kopen. bij voorbaat dank

 6. admin schreef:

  Een zoekopdracht via Google levert mij Vergelijk.nl en Pasioingredients.com op. Geen idee of dat de juiste producten zijn.

 7. m. de vries schreef:

  het magnesium-l-threonaat is te koop bij Lifeextension, amsterdam

 8. Carla schreef:

  Ik gebruik gewoon magnesiumcitraat in tabletvorm en merk dat het wat doet in mijn hersenen. Dus het wordt wel opgenomen in het lichaam? Ik word hier heel ontspannen van, heb geen spierkrampen meer en restless legs. Heb het idee dat het ook mijn darmen goed doet. Maar de reden dat ik dit maar af en toe een dag slik is omdat ik het juist ook in mijn hersenen merk als ik het een paar dagen achter elkaar slik met de minimale hoeveelheid! Dit is ook de reden dat ik hier kijk; ik ben op zoek waarom. Ik kan het niet beter omschrijven als dat mijn hersenen sneller werken. Het gaat ‘snel’ in mijn hoofd, en dat voelt niet erg prettig. Ik heb autisme en dus een wat afwijkend hersengedrag wat betreft prikkeloverdracht…dus zit het hier in? Ik vind het in ieder geval interessant om dit verder uit te zoeken.

 9. Rinse schreef:

  Ik gebruik de magnesium van Douglas laboratories. Deze kun je online bestellen via Nutrition Company!

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.