0

Meer neuronen, minder angst

Het brein van een volwassene maakt elke dag nieuwe hersencellen aan. Deze nieuwe cellen helpen ons bij het onderscheiden van herinneringen. Deze ontdekking maakt nieuwe behandelingen van angststoornissen mogelijk.

Ons brein vormt elke dag vormt zo’n 1400 nieuwe neuronen, onder andere in de hippocampus, een hersengebied dat bij leren, geheugen en emoties een rol speelt. In de hippocampus zorgen er de jonge cellen er hoogstwaarschijnlijk voor dat we herinneringen die op elkaar lijken, toch van elkaar kunnen onderscheiden. Zo herinneren we ons bijvoorbeeld wel waar we vanmorgen de auto geparkeerd hebben parkeerden, maar vaak niet waar we dat vorige week gedaan hebben. Dit ontdekten onderzoekers van Columbia University. Zij beschrijven dit in een artikel in de Scientific American-katern van Eos.

De onderzoekers voerden de studies uit bij muizen Konden die geen nieuwe neuronen aanmaken, dan konden ze ook geen onderscheid meer maken tussen situaties waarin ze echt bang moesten zijn (ze kregen een elektrische schok) en situaties die daar op leken. Ze reageerden angstig terwijl daar eigenlijk geen reden toe was.

Als dat ook bij mensen zo is, dan kan deze ontdekking nieuwe inzichten bieden voor psychologische aandoeningen zoals posttraumatisch stresssyndroom. Die worden gekenmerkt door overdreven angstreacties op redelijk gewone gebeurtenissen. Er zijn trouwens ook aanwijzingen dat antidepressiva effect hebben door de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.