0

Mind Wandering

mind wanderingIn de editie van 12 mei j.l. publiceerde de Amerikaanse academie van wetenschappen op haar website (pnas.org) de resultaten van een onderzoek aan de Universiteit van Oregon naar de neurale activiteit van de hersenschors bij dagdromen. In tegenstelling tot wat verwacht werd neemt de activiteit van het neurale basisnetwerk (t.b.v. de motoriek) niet af maar juist toe wanneer we wat voor ons uit zitten te mijmeren. Dat is vooral het geval op momenten dat we ons zelf er niet van bewust zijn dat we zitten te dagdutten. Deze op zich verrassende ontdekking is echter niet de meest tot de verbeelding sprekende uitkomst.

De onderzoekers constateerden dat er nog een ander hersengebied actief is tijdens het dagdromen, namelijk het uitvoerende netwerk. Dit deel van de neocortex is doorgaans vooral actief als we bewust proberen een oplossing voor een probleem te vinden. Het opzienbarende van deze ontdekking is dat totnutoe werd aangenomen dat de twee neurale netwerken vrijwel altijd in de oppositie jegens elkaar werkten. Er is maar één andere hersenactiviteit bekend waarbij dat niet het geval is: creatief denken. Mihály Csíkszentmihályi noemde die toestand Flow!, maar kwam in zijn analyses niet verder dan de constatering dat alle lieden die een wereldidee op hun naam hadden staan, kort daaraan voorafgaand naar eigen zeggen een moment in een dagdroom waren gegleden.

Aangetoond is nu dat die mentale toestand ‘bewust’ kan worden opgeroepen door je onbewust aan ‘mind wandering’ over te geven. Gedachteloos afdwalen doet een unieke staat van bewustzijn ontstaan, waardoor netwerken in ons brein die elkaar normaliter beconcurreren plotseling gaan samenwerken. Wie meer over dit verschijnsel wil weten leze het boek ‘Met sprongen vooruit’ (Quist, 2008).

Even voorstellen: Johannes Veerenhuis-Lens

Brainquest_Johannes_Veerenhuis_LensSinds 1990 werk ik zelfstandig als strategisch adviseur en sparring partner van (semi-)overheden, instellingen en maatschappelijke organisaties. Focus: communicatiemanagement en brainstormcoaching. Passie: waar geen doorbraak te zien lijkt samen wegen vinden om vraagstukken duurzaam op te lossen en uitdagingen innovatief aan te pakken. Samenwerkend, lichtvoetig, kosteneffectief, slagvaardig, praktisch, duurzaam en vooral: origineel.

www.brainsteps.nl

met_sprongen_vooruit
Met sprongen vooruit
Johannes Veerenhuis-Lens

Over de auteur

Sinds 1990 werk ik zelfstandig als strategisch adviseur en sparring partner van (semi-)overheden, instellingen en maatschappelijke organisaties. Focus: communicatiemanagement en brainstormcoaching. Passie: waar geen doorbraak te zien lijkt samen wegen vinden om vraagstukken duurzaam op te lossen en uitdagingen innovatief aan te pakken. Samenwerkend, lichtvoetig, kosteneffectief, slagvaardig, praktisch, duurzaam en vooral: origineel.

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.