0

Modieuze breinen

In verschillende landen is geëxperimenteerd met Politieagenten van karton om het aantal snelheidsovertredingen te verminderingen. Gek genoeg bleek dit te werken. Door het zien van het uniform passen bestuurders automatisch hun snelheid aan. Een mooi voorbeeld van hoe een uniform invloed heeft op ons gedrag. En niet alleen onze snelheid wordt beïnvloed door een uniform…

EERLIJKHEID

Nette kleding veroorzaakt eerlijk gedrag. Uit onderzoek waarin een man, een telefooncel binnen stapte met de vraag of hij 10 cent had laten liggen blijkt dat mensen die netjes gekleed zijn veel vaker hun muntstuk terug krijgen (77% versus 38% van de gevallen).

AUTORITEIT

Groene kleding wekt minder agressie op. Agenten In Califonia veranderden in 1969 van uniform. De blauwe pakjes werden opgeborgen en de groene outfits kwamen te voorschijn. Het aantal beledigingen nam met 30% af, en het aantal verwondingen tijdens een arrestatie nam zelfs met 50% af! En er is meer onderzoek dat een link legt tussen autoriteit en kleding. Een leraar in een net pak heeft minder orde problemen.

HULPVAARDIGHEID

Een autoritair gekleed persoon zal eerder geholpen worden. Dat blijkt uit onderzoek waarin een man als brandweer, als zakenman of als student verkleed, de straat in ging om een kwartje te vragen voor de parkeermeter. Aan de brandweerman werd het vaakst medewerking verleend. 

OVERTUIGINGSKRACHT

Vrijwilligers die flyeren voor een politieke partij blijken veel meer folders te overhandigen als ze netjes gekleed zijn. Van mensen in een net pak zijn we eerder geneigd een flyer aan te nemen. Netjes geklede enquêteers blijken veel meer mensen op straat te overtuigen hun medewerking te verlenen.

AANTREKKELIJKHEID

Uit onderzoek blijkt dat mannen in een brandweer uniform langer worden aangekeken door vrouwen en bovendien vaker een telefoonnummer weten te bemachtigen. En ook voor vrouwen loont het om hun kledingkeuze aan te passen. Vrouwen in een rood jurkje worden aantrekkelijker gevonden.

STUDIERESULTATEN

Kleding beïnvloedt je intelligentie. Zo blijken vrouwen in een net jasje van een duur merk hoger te scoren in een IQ test dan dames die een jasje van de markt dragen. Als je les krijgt van een docent die netjes gekleed is haal je hogere cijfers.

AGRESSIVITEIT

Een uniform maakt dominant. Studenten die een uniform van een gevangenisbewaarder moesten aantrekken bleken te veranderen in psychopaten en begonnen studiegenoten die de rol van gevangene op zich moesten nemen op beestachtige wijze te mishandelen. Dit is aangetoond in het beruchte Stanford Prison Experiment.

Zo zie je maar, kleding heeft een grotere invloed dan je denkt! Luister dus maar goed naar wat modejournaliste Fiona Hering te melden heeft als je de volgende keer RTL Boulevard kijkt!

Even voorstellen: Thijs Hannaart

Thijs Hannaart is biologieleraar, striptekenaar en schrijver. Hij studeerde Medische Microbiologie en specialiseerde zich in de moleculaire biologie. Hij werkte onder andere mee aan onderzoek waarbij witte bloedcellen werden geprogrammeerd kankercellen aan te vallen. Ook droeg hij bij aan de zoektocht naar het het antwoord op de vraag hoe chromosomen uit elkaar worden getrokken tijdens de celdeling.

Daarnaast deed hij een poging de temperatuur in de oertijd te reconstrueren met behulp van oer-bacterie-DNA. Ondanks de vele successen die hij boekte in het lab, besloot hij toch terug te keren naar school en schoolmeester te worden. Naast schrijven over de hersenen tekent Thijs Hannaart ook strips en geeft hij strip-teken-workshops. Zijn tekenwerk is te bewonderen op www.thijs.hannaart.nl

boek van auteur:

pimp_je_brein
De invloed van uw omgeving op uw mentale prestaties is groter dan u denkt. Alles wat u doet, drinkt, ziet, eet, voelt en ruikt heeft invloed. U kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een verband. In dit boek wordt op toegankelijke wijze ingegaan op slimme én minder slimme onderzoeken die deze verbanden hebben aangetoond.

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.