0

Ons brein en advertenties – neuromarketing

brein-en-neuromarketing

In de USA Today van 29 oktober 2008 verscheen een artikel over het boek van Martin Lindstrom, Buy.ology. Dit boek is inmiddels ook als Nederlandse versie te koop met de titel Koop mij – Waarheid en leugens over ons koopgedrag. Het boek gaat over onderzoek naar de effecten van advertenties op het menselijk brein. Het onderzoek onderscheidt zich van vele anderen omdat het niet gaat om vragen naar de mening van mensen, maar gebaseerd is op registratie van hersengolven. Bij zijn studie hanteerde Martin Lindstrom SST- (Steady State Topography) en fMRI- (functional Magnetic Resonance Imaging) technieken. Gedurende 3 jaar heeft hij daarvoor meer dan 2.000 onderwerpen getest.
Enkele van zijn bevindingen:
Waarschuwingen op sigarettenverpakkingen werken niet
Ze stimuleren activiteit in het deel van de hersenen van een roker dat gekoppeld is aan verlangen.
Traditionele advertenties creëren niet langer blijvende indrukken
Op 66-jarige leeftijd hebben de meeste TV-kijkende mensen al meer dan 2 miljoen commercials gezien. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voor met een advertentie een blijvende herinnering te creëren in het geheugen van de kijker ondanks de miljoenen die hieraan besteed worden.
Product Placement of Embedded Marketing werkt alleen als deze volledig geïntegreerd is
Het werkt wanneer bijvoorbeeld het meubilair op de set van American Idol, de vorm heeft van een Coca Cola fles. Ook het gebruik van het snoepje Reese’s Piece om E.T te lokken. Maar als je een FedEx verpakking laat zien op de achtergrond bij Casino Royale, dan is er geen meetbaar effect als het gaat om het herinneren van het product.
Sex verkoopt zichzelf
Seksueel getinte advertenties trekken inderdaad de aandacht van kijkers, maar vooral door de de sex zelf en niet voor het product waarmee geadverteerd wordt. In één studie kwam naar voren dat 1 op de 10 mannen een product herinnerden dat getoond werd in een sexueel getinte advertentie, en 2 op de tien mannen deden dat wanneer er geen sex in zat.
Succesvolle branding functioneert als een soort religie
Simpele rituelen zoals het stoppen van een stukje limoen in een Corona of het langzaam inschenken van een glas Guiness geeft een merk extra kracht. Advertenties van sterke merken (I am a Mac, versus I am a PC) laten in de MRI scans dezelfde effecten zien als wanneer de kijker naar religieuze symbolen kijkt
Subtiele advertenties kunnen zeer effectief zijn
Wanneer consumenten naar een advertentie kijken is er een automatische weerstand tegen de boodschap. Wanneer de advertenties subtieler (in het Engels: subliminal) worden, neemt de weerstand af, en reageren ze directer op de boodschap.
Adverteren is niet alleen beperkt tot het visuele
Fastfood restaurants en supermarkten gebruiken kunstmatige geuren om klanten in de juiste stemming te brengen. Maar ook geluid heeft invloed op het koopgedrag. Een onderzoek liet zien dat de keuze tussen Franse of Duitse wijn afhing van de nationaliteit van de liedjes die op dat moment gespeeld werden in de winkel.
Gezien het feit dat 8 van de 10 nieuwe product introducties in de Verenigde Staten falen. Lindstrom schrijft dat er wereldwijd jaarlijks zo’n 21.000 nieuwe merken worden gelanceerd, waarvan 90% een jaar later al niet meer aangeboden wordt.
Hoewel het boek vooral voor marketeers lijkt te zijn geschreven, bieden de invalshoeken veel interessante aanknopingspunten voor vele andere werkterreinen. In ieder geval is de kans groot dat wat in het boek staat ook in toekomstige marketingcampagnes wordt toegepast. Dus hoe je het ook wendt of keert, je wordt ermee geconfronteerd.
koop_mij
Hoeveel weten we over ons koopgedrag? Wat stuurt werkelijk ons koopgedrag in een wereld waarin we constant door de media worden bestookt met boodschappen? Een opvallende advertentie, een catchy slogan, een aanstekelijke jingle? Of nemen we koopbeslissingen zo diep in ons onderbewustzijn dat we er ons nauwelijks bewust van zijn? In ‘Koop mij’ presenteert Martin Lindstrom de resultaten van een zeer ambitieus onderzoeksproject. De verrassende en grensverleggende conclusies tonen aan dat we onszelf regelmatig voor de gek houden als we een bewuste beslissing denken te nemen.
Meer info…
  Recensie…
brand_sense
In ‘Brand Sense’ onthult Martin Lindstrom wat ’s werelds meest succesvolle merken anders doen – samensmelting van gevoel, smaak, geur, beeld en geluid – met schrikbarende resultaten. Het boek is gebaseerd op het grootste onderzoek over hoe onze vijf zintuigen invloed hebben op het creëren van merken. Hierbij laat Lindstrom zien hoe u een marketingbenadering kan hanteren dat betrekking heeft op alle zintuigen en niet alleen op beeld en geluid.
Meer info…

buyology
Waarom moedigt de meerderheid van antirookcampagnes vooral mensen aan om te roken? Waarom helpt meloengeur om elektronische producten te verkopen? Als u zich deze en soortgelijke vragen stelt, zal ‘Buyology’ veel voor u verduidelijken. Martin Lindstrom baseert zich op het jongste onderzoek. Hij laat zien waarom we niet altijd producten kopen om de redenen waarvoor wij denken dit te doen.
Meer info…

Buy.ology by Martin Lindstrom |Book Brief

 

 

 

de_9_organisatie
Het perspectief voor de 9+ organisatie: de
onderneming die volledig gebouwd is op het fundament van klantbeleving.
De auteurs leggen in tien inspirerende hoofdstukken uit hoe organisaties
in alle commerciële bedrijfsprocessen veel relevanter kunnen worden in
de belevingswereld van de klant. Deze organisaties verwerven mindshare
met een hoger marketshare als gevolg. De bonus? Volledig tevreden en
daardoor loyale klanten!

Meer info… Recensie…

hoe_consumenten_denken

We geven kapitalen uit aan marktonderzoek en toch slaat tachtig procent
van het nieuwe productaanbod de plank mis. Helaas is het patroon
voorspelbaar: consumenten zeggen dat ze iets willen, bedrijven maken
het, en is het eenmaal verkrijgbaar, dan koopt niemand het. Hoe kan dat?
Weten consumenten soms niet wat ze willen?

Op basis van de nieuwste inzichten uit de neuropsychologie, sociologisch
onderzoek, literaire analyse en cognitieve wetenschap introduceert
Gerald Zaltman in dit handboek innovatie hulpmiddelen en revolutionaire
technieken voor markerteers

Meer info… Recensie…

Over de auteur

Na bijna 20 jaar in de wereld van marketing, communicatie, marktonderzoek en de organisatie van bijeenkomsten, stapte Theo Braam over naar de arbowereld, een kleine drie jaar later gevolgd door een duik in de wereld van de woningbouwcorporaties. Hier houdt hij zich bezig met bewoners en leefbaarheid in wijken. Daarbij ligt de focus vooral op wijkcultuur en het (re)activeren van de betrokkenheid van bewoners. Naast deze werkzaamheden runt hij sinds 2000 zijn eigen bedrijf Eyeopener onderzoek & organisatie. In dat zelfde jaar is hij ook gestart met het opzetten van de website Mens Centraal in Organisaties. Een initiatief dat in mei 2007 werd gevolgd door BrainQuest.

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.