0

Peak performance: in de ‘zone’

peak performance

Allemaal kennen we van die momenten waarop alles ineens op z’n plaats lijkt te vallen, waarop je je hele potentieel ineens tot je beschikking hebt en juist dat voor elkaar krijgt, dat je tot dan toe nauwelijks voor mogelijk had gehouden. Schijnbaar moeiteloos. Haast onbewust. Hoe zou het zijn als je zo’n moment terug kunt halen? Bewust en steeds vaker? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Neurofeedback daarbij baanbrekend werk kan verrichten.

Maanden, dagen, jaren gaan voorbij. Dag in, dag uit richt je je op het verbeteren van je prestaties. Vele, vele uren steek je in het sleutelen aan je techniek en tactiek en werk je aan jouw fysieke en mentale veerkracht. Alles met maar één doel: ‘de top’ bereiken. Of je die ook daadwerkelijk bereikt wordt bepaald op momenten. Momenten dat het er om gaat. Momenten dat je er moet staan, dat alles moet kloppen. Dat de puzzel van alle trainingsarbeid als het ware in elkaar moet passen in de vorm van de ultieme prestatie die je steeds nastreeft.

In flow of in the zone zijn woorden die uitdrukking geven aan die situatie waarin de puzzel past, dat je het gevoel hebt dat alles gaat zoals jij dat wilt en er simpelweg niets mis zal gaan. Je bent zo geconcentreerd dat je door niets wordt afgeleid. En…. je overtreft ook nog eens je stoutste verwachtingen. Jammer genoeg komt het maar weinig voor; Lijkt het, als het gebeurt min of meer uit de lucht te komen vallen. Toch smaakt het altijd naar meer.

In de zone

Succes in sporten vereist balans in geest en lichaam. Het is belangrijk dat je een beeld hebt van wat je nastreeft en wat daarbij mogelijk nodig is om dit ook werkelijkheid te laten worden. Het terughalen van de momenten dat je in flow of in de zone was, kan daarbij van belang zijn. Zeker als je daaruit kunt opmaken wat er nog ontbrak om dichter bij die topprestatie te komen. De volgende karakteristieken van in de zone zijn kunnen daarbij zeker behulpzaam zijn.

1. Ontspannen: de dagen dat je je opgefokt voelt voor een wedstrijd zijn over. Uit onderzoek blijkt dat de beste prestaties geleverd worden als je licht nerveus bent. Wel vol energie, maar tegelijkertijd ontspannen. Kortom een subtiele balans tussen rust en intensiteit. Je geest is kalm en je lichaam is er klaar voor. Je voelt je ontspannen en je bent in staat om je met kracht en gemak te bewegen.

2. Vertrouwen: een misser ondermijnt je geloof in jouw mogelijkheden niet. Steeds is er het vertrouwen dat, welke tegenstand je ook tegenkomt, je de top zult bereiken. Je straalt vertrouwen en trots uit en onderstreept dat met je prestaties. Er is geen angst. Je innerlijke vertrouwen is zichtbaar in de manier hoe je loopt, je gezichtsuitdrukking en je hele presentatie. Je hoeft niet te hopen of te wensen succesvol te zijn, maar kunt dit simpelweg verwachten.

Je neemt haast automatisch een houding aan die vertrouwen en succes uitstraalt. Je vertrouwt op je instincten en intuïtie om op het juiste moment de juiste dingen te doen; En als je goed voorbereid bent, heb je er ook vertrouwen in dat dit ook zal gebeuren. Dit volledige geloof in jezelf stelt je in staat om te weten dat je al het nodige zult en kunt doen om succesvol te zijn zonder dat daarbij voortdurend je verstand of van allerlei analyses nodig hebt.

3. Volledige concentratie: je gaat volledig op in wat je doet. Zonder herinnering aan het verleden en bespiegelingen over de toekomst; Je bent volledig in het ‘nu’. Het enige waarop jij je concentreert is waar je op dat moment mee bezig bent. Je bent je niet bewust van wat er om je heen gebeurt. Op dat moment kan niets buiten jou je beïnvloeden. Je hebt geen besef van tijd en de wedstrijd is voorbij voordat je er erg in hebt. Alles lijkt op dat moment als in slow motion aan je voorbij de trekken, terwijl je met grote nauwkeurigheid en concentratie doet wat je moet doen. De gave hebben om op die manier ‘in het moment’ of in ‘de zone’ te komen is een kenmerk van peak performers.

4. Moeiteloos: de dingen lijken te gebeuren zonder dat ze jou echt inspanning kosten. Al je bewegingen kloppen en op dat moment lijkt jouw sport het gemakkelijkste in de wereld. Je geest en lichaam zijn in een staat waarin je grote prestaties met geringe inspanning neerzet. Ze zijn in perfecte harmonie. Je hebt op zo’n moment een gevoel van finesse en gratie, zelfs wanneer de taak zeer afmattend is of hoge eisen aan je stelt. Om zo’n moment van verbondenheid en grootsheid te zelf te ondergaan of bij anderen te zien gebeuren is een ongelofelijke ervaring.

5. Instinctief handelen: je wordt niet belemmerd door je gedachten of emoties. Dingen gebeuren zoals ze gebeuren; Zonder weerstand. Je functioneert als het ware op de automatische piloot – slechts reagerend op wat er op je weg komt. Je lichaam lijkt te weten wat het moet doen, zonder dat je het opdrachten moet geven. Er zijn geen bewuste gedachten. Alles wat je doet gebeurt instinctief of intuïtief. Hoe minder je denkt, des te meer je bereikt.

6. Intense beleving: het plezier dat je voelt wanneer je in flow of in de zone bent kun je nergens mee vergelijken. Je voelt je als een kind dat met pure en onschuldige vreugde van jouw sport geniet. Iedereen kan in jouw ogen het enthousiasme en de voldoening lezen. Je hebt het gevoel dat je er iets voor terug krijgt dat niemand of niets je kan geven. Dit is de sleutel, want als je niet houdt van wat je doet, dan zullen je toekomst mogelijkheden daarin beperkt zijn.

7. In control: je voelt dat je, wat er ook gebeurt, in controle bent. Wat je denkt of wenst te gebeuren, gebeurt. Je ben de baas over je emoties en zij niet over jou. Wanneer je in controle bent, zit jij achter het stuur. Jij stuurt je eigen lot. Als je je zo sterk in controle voelt over wat je doet, dan is het zeker dat er grootse dingen zullen gebeuren.

Theo Braam

theo_braamNa bijna 20 jaar in de wereld van marketing, communicatie, marktonderzoek en de organisatie van bijeenkomsten, stapte Theo Braam over naar de arbowereld, een kleine drie jaar later gevolgd door een duik in de wereld van de woningbouwcorporaties. Hier houdt hij zich bezig met bewoners en leefbaarheid in wijken. Daarbij ligt de focus vooral op wijkcultuur en het (re)activeren van de betrokkenheid van bewoners. Naast deze werkzaamheden runt hij sinds 2000 zijn eigen bedrijf Eyeopener onderzoek & organisatie. In dat zelfde jaar is hij ook gestart met het opzetten van de website Mens Centraal in Organisaties. Een initiatief dat in mei 2007 werd gevolgd door BrainQuest.

Sites:
Eyeopener onderzoek & organisatie
Mens Centraal in Organisaties
BrainQuest

Over de auteur

Na bijna 20 jaar in de wereld van marketing, communicatie, marktonderzoek en de organisatie van bijeenkomsten, stapte Theo Braam over naar de arbowereld, een kleine drie jaar later gevolgd door een duik in de wereld van de woningbouwcorporaties. Hier houdt hij zich bezig met bewoners en leefbaarheid in wijken. Daarbij ligt de focus vooral op wijkcultuur en het (re)activeren van de betrokkenheid van bewoners. Naast deze werkzaamheden runt hij sinds 2000 zijn eigen bedrijf Eyeopener onderzoek & organisatie. In dat zelfde jaar is hij ook gestart met het opzetten van de website Mens Centraal in Organisaties. Een initiatief dat in mei 2007 werd gevolgd door BrainQuest.

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.