1

Positieve emoties versterken veerkracht

positieve emoties

Mensen die er voor zorgen dat er frequent momenten zijn die positieve emoties oproepen, blijken meer veerkracht te hebben om uitdagingen aan te gaan, volgens een nieuwe studie van wetenschappers van de Universiteit van Noord Carolina in Chapel Hill.

Dr. Barbara Fredrickson en haar collega’s geven aan dat mensen zouden moeten werken aan een soort dagelijks dieet van positiviteit om meer welzijn in hun leven te ervaren. “Dit onderzoek laat zien, dat wanneer je geluk in je leven wilt ervaren, je je dagelijks moet focussen op van die momenten waarop sprake is van positieve emoties en deze emoties ook moet cultiveren”, zegt zij. 
 
Daar voegt ze aan toe: “Zulke momenten zorgen ervoor dat positieve emoties groeien, en zorgen ervoor dat we meer ‘open’ worden. Die openheid helpt ons dan weer om veerkracht op te bouwen voor momenten van tegenslag en stress, om depressie te voorkomen en continue te groeien”.
 
86 participanten moesten een maand lang dagelijks ‘emotie rapporten’ invullen in plaats van dat zij vragenlijsten met vragen als ‘hoe vaak voelde je je vrolijk de laatste maanden’ te beantwoorden. “Door die dagelijkse rapporten kregen we een veel beter beeld van de gevoelens en op welke momenten er sprake was van emotionele ‘ups and downs’”, geeft Frederickson aan.
 
Dagelijks werken aan een soort dieet van positieve emoties betekent niet dat je negatieve emoties probeert uit te bannen volgens haar. De studie helpt ons om te beseffen dat je dit niet dwangmatig moeten nastreven en daarbij ook niet de mindere aspecten van het leven moet negeren.
 
“De niveau van de positieve emoties dat zorgt voor goede prestaties is niet extreem. Participanten met een gemiddeld en stabiel niveau van positieve emoties bleken ook groeiende veerkracht te laten zien, zelfs wanneer er tijdens de dagen ook negatieve emoties waren,” zegt Frederickson. Ze raadt aan dat men zich moet richten op de ‘micro-momenten’, die ervoor kunnen zorgen dat de positieve emoties hier en daar vrij komen.
 
“Vaak zitten we zo vast in het denken over de toekomst of het verleden dat we blind worden voor het goede dat ons ook omringt, of het nu de schoonheid is die je overal kunt zien of de aardige dingen die andere mensen voor ons doen, “zegt ze. Daaraan voegt ze toe: “De betere aanpak is om open en flexibel te zijn, met meer waardering voor al het goede dat je dagelijks kunt tegenkomen, dan gericht te zijn op grotere vragen als "zal ik gelukkig als ik naar Californië ga? "of "zal ik gelukkig als ik trouwen?"
 
Het onderzoek met de titel “Happiness Unpacked: Positive Emotions Increase Life Satisfaction by Building Resilience”, werd gepubliceerd in het tijdschrift Emotion.  Dit artikel is een vrije vertaling daarvan door Theo Braam 
 
 
 

Barbara Frederickson

Barbara Frederickson De Amerikaanse hoogleraar en onderzoeker Barbara Frederickson (1964), werkt nu op het departement Psychologie aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill, waar zij Kenan Distinguished Professor in de Psychologie is. Zij doet al zo’n 20 jaar onderzoek naar het effect van positieve emoties op onze gezondheid en geluk. De resultaten laten zien dat positieve emoties ook belangrijke gevolgen hebben voor onze denkvermogens: we zijn creatiever en slimmer als de positieve gevoelens overheersen. Een ratio van 3:1 (positief:negatief) blijkt optimaal voor een goede balans. Haar bevindingen heeft zij beschreven in het boek Positivity.

Over de auteur

De Amerikaanse hoogleraar en onderzoeker Barbara Frederickson (1964), werkt nu op het departement Psychologie aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill, waar zij Kenan Distinguished Professor in de Psychologie is. Zij doet al zo’n 20 jaar onderzoek naar het effect van positieve emoties op onze gezondheid en geluk. De resultaten laten zien dat positieve emoties ook belangrijke gevolgen hebben voor onze denkvermogens: we zijn creatiever en slimmer als de positieve gevoelens overheersen. Een ratio van 3:1 (positief:negatief) blijkt optimaal voor een goede balans. Haar bevindingen heeft zij beschreven in het boek Positivity.

reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. […] Wat is dat toch, deze hang naar slecht nieuws? Van de media ben ik het gewend maar op straat gaat het gewoon door.  Ik bedoel je hoeft van mij niet de hele dag een blij ei te zijn maar we kunnen het ook overdrijven. Ik weet dat er in het verleden verwoedde pogingen zijn gedaan om goed nieuws kranten uit te brengen die allemaal jammerlijk mislukt zijn. Ik weet ook dat negatief nieuws veel impact heeft, vaak aangedikt wordt en dat onze Calvinistische inslag het verbiedt om te trots te zijn op onze goede prestaties. Maar het grote, doorlopende bevolkingsonderzoek in Framingham (Mass. USA) heeft uitgewezen dat emoties onder mensen zich verspreiden als een virus. Positieve emoties geven 11% kans op besmetting, negatieve emoties maar liefst 55%! Daar staat tegenover dat Barbara Frederickson in haar boek “positivity”schrijft dat de verhouding 3 positieve :1 negatieve emoties je in een opwaartse positiviteitsspiraal brengt die ervoor zorgt dat je met meer veerkracht door het leven gaat.  http://www.brainquest.nl/positieve-emoties-versterken-veerkracht/ […]

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.