0

Roken is zo gek nog niet!

.

Helaas voor de verstokte rokers onder ons ga ik hier niet verklaren dat roken bijdraagt aan je gezondheid. We kunnen echter wel degelijk iets van rokers leren! En dat is niet hoe je de ene sigaret met de andere aansteekt!

.


Weg van de werkplek

 

Wat rokers onbewust heel goed doen, is meerdere malen per dag weglopen van hun werkplek. Telkens wanneer zij een sigaret op willen steken, zijn ze verplicht zich naar een rookruimte of naar buiten te begeven. Dit heeft als gevolg dat zij even niet naar hun scherm staren of blijven hangen in allerlei verslagen en rapporten die nog gelezen moeten worden voor het einde van de dag. En dat is nou precies wat zo goed aan roken is.

Juist door regelmatig van je werkplek op te staan en een stukje te gaan lopen, wordt je energieker, scherper en productiever. Dit heeft te maken met onze ‘concentratiecurve’. Zoals het woord ‘curve’ al aangeeft, verloopt onze concentratie als een golf die pieken en dalen kent. De eerste 10 tot 20 minuten neem je het meeste in je op. Daarna gaat het alleen maar bergafwaarts.

Je hippocampus legen

Omdat bij de meeste mensen na een uur de concentratiecurve een dieptepunt heeft bereikt, kun je  het beste elk uur een pauze van 3 tot 5 minuten inlassen. Hierdoor geef je je brein (specifiek je hippocampus) de tijd om bij te komen en de opgeslagen informatie te verwerken. Je maakt hem als het ware weer leeg voor nieuwe informatie.

Het is dus helemaal niet zo productief om uren achter elkaar geconcentreerd bezig te zijn. Sterker nog het heeft geen zin, omdat je hippocampus – even kort door de bocht gezegd – volloopt. Pas als deze weer leeg is, kun je nieuwe informatie toelaten en opslaan.

De verleiding is groot

De verleiding is vaak groot om door te gaan, omdat iets gewoon af moet. Daarnaast kan het zijn dat het niet comfortabel voelt om regelmatig te pauzeren, omdat je collega’s wèl achter die computer geplakt blijven zitten. Toch raad ik je aan de blikken van je collega’s te negeren en te zorgen dat je die pauzes neemt!

Het zit hem in de kleine dingen

Hoe kun je het jezelf gemakkelijk maken om regelmatig een korte pauze te nemen:

  • Zet elk uur een herhalende herinnering in je agenda of je Smartphone.
  • Laat jezelf door een pauzesoftwareprogramma (bijv. Workpace, Timeleft) herinneren.
  • Print je documenten uit op een printer die niet bij je in de buurt staat. Dan moet je wel verder lopen.
  • Drink ’s ochtends en ’s middags een liter water (dus 2 ltr per dag). Dan moet je vaak naar het toilet en ben je ook weer van je plek af (bijkomend voordeel is dat je meteen afvalstoffen wegspoelt).
  • Hou in de gaten wanneer rokende collega’s weer een ‘peukie gaan doen’. Dat is jouw que om ook even bij je werkplek weg te gaan.

En zo zijn we weer terug bij de rokers

Het kan dus geen kwaad om je op te trekken aan de rokers binnen jouw afdeling of het bedrijf waar je werkt. Ga gewoon met ze mee naar buiten om er echt even helemaal uit te zijn. Als je dat niet prettig vindt, ga dan in ieder geval iets anders doen als zij naar buiten gaan.

Dus, wil jij energieker en productiever je dag doorkomen? Ga lekker roken! Maar dan zonder sigaret!

 

Even voorstellen: Bianca van de Stadt

Bianca van de Stadt begeleidt als Pyschodynamisch Therapeut & Coach 30/40-ers die worstelen met het vinden van de juiste Balans tussen werk en privé. Ik help hen meer rust, meer energie en meer vrijheid te ervaren. Als werknemer heb ik zelf menigmaal geworsteld de juiste Balans te vinden. En nu, als zelfstandig ondernemer, ben ik ook behoorlijk wat uitdagingen tegengekomen. En dat zal in de toekomst niet veranderen, want het leven gaat nu eenmaal met ups en downs. Ondanks zware periodes, heb ik toch altijd weer de voor mij juiste Balans (terug) gevonden. Ik weet daarom als geen ander voor wat voor uitdagingen je kunt komen te staan.

Ik sta bekend om mijn no-nonsense aanpak en begeleid mijn cliënten op een luchtige ongedwongen manier. Ik schuw spiritualiteit niet, maar blijf wel met beide benen op de grond staan. Ik ben namelijk van mening dat spiritualiteit veel verschillende vormen heeft en dat hoeft zeker niet ‘zweverig’ te zijn. Door mijn scherpe inzicht en sterke intuïtie, kom ik snel tot de kern en zet ik jou in beweging zodat je de voor jou, op dat moment, wenselijke doelen kunt bereiken. Samen bereik je sneller resultaat dan in je eentje. Het is ook veel leuker om het samen te doen, omdat je dan uitgedaagd wordt het beste in jezelf naar boven te halen. Ik stimuleer en prikkel je alvast te durven dromen van de mogelijkheden die voor jou in het verschiet liggen. Ik haal je op een prettige manier uit je comfort zone, zodat je die dromen ook waar gaat maken. Dit alles doe ik met veel warmte en erkenning voor wat is. Jij als geheel (lichaam, ziel en geest) staat daarbij centraal.

E:      bianca@compassoflife.nl
W:     www.compassoflife.nl
Blog: www.compassoflife.nl/balanstips

 

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.