0

Ultrarunning en een krimpend brein

Hardlopen levert veel voordelen op voor de gezondheid, maar kun je ook te ver gaan?

Europese wetenschappers volgden 44 ultralopers tijdens de Trans Europe Foot Race in 2009. Dit is een slopende lange afstandsrun waarbij de ultralopers in 64 dagen ruim 4300 kilometer afleggen, onderweg van Italië naar Noorwegen. Ze lopen daarmee gemiddeld bijna 70 kilometer per dag. Het team scande bij dit onderzoek de lopers periodiek met een draagbare MRI scanner. En lette daarbij op de benen, voeten, hart, hersenen en het cardiovasculaire systeem. Nam bloed- en urinemonsters af.

Hoofdonderzoeker Uwe Schütz van het Universitair Ziekenhuis van Ulm in Duitsland presenteerde zijn studie aan de Radiological Society of North America. Natuurlijk gaat het om een zeer extreme race, maar wat wetenschappers vonden was dan ook fascinerend. De hersenen van de ultralopers in het bijzonder. Deze waren gemiddeld van 6 procent gekrompen gedurende de race. Het waarom van deze krimp, kon hij niet echt verklaren. Mogelijk de extreme vermoeidheid en ondervoeding.

Maar Schütz denkt ook dat het gebrek aan stimulatie van de hersenen een rol kan spelen, omdat de ultralopers vrijwel steeds met het zelfde bezig zijn. Hardlopen, staren op de weg en dat gedurende 64 dagen. Hij had daarbij ook goed nieuws voor de ultralopers. De afname was niet permanent, want na zes maanden was er spraken van volledig herstel. Schütz schat in dat mensen die ‘normale’ marathons lopen, niet dezelfde gevolgen zullen ondervinden.

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.