0

Veel informatie over Epilepsie

epilepsie-epilepsiefonds-2015-Brainquest

Maandag 9 februari 2015 is het Wereld Epilepsiedag, een dag waarop internationaal aandacht wordt gevraagd voor epilepsie. Een uitgelezen moment voor het Epilepsiefonds om deze onvoorspelbare aandoening die wereldwijd 65 miljoen mensen treft nog eens extra in de schijnwerpers te zetten. Op Wereld Epilepsiedag opent het Epilepsiefonds de Amsterdamse beurs, schuift ambassadeur Miryanna van Reeden aan in het programma Koffietijd en lanceren we de geheel vernieuwde website

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Er zijn veel verschillende soorten aanvallen. Ook zijn er veel verschillende oorzaken van epilepsie.

Wat gebeurt er tijdens een aanval?

Alles wat we doen, denken, voelen en waarnemen gebeurt in onze hersenen. In de hersenen bevinden zich een paar miljard grijze cellen. Deze cellen hebben zich georganiseerd in allerlei netwerken. Elk netwerk heeft zijn eigen taak. Zo is er een netwerk dat zich bezighoudt met het bewegen van de hand, een netwerk voor het zien en een voor taal, enzovoort. De cellen in de netwerken wisselen voortdurend boodschappen uit door middel van elektrische pulsjes. Bij epilepsie ontstaat er kortsluiting in een of meer van de netwerken. De verschijnselen bij een aanval hangen af van welke netwerken meedoen en kunnen per type aanval verschillen. Iemand kan vallen, schokken, vreemde bewegingen maken, iets vreemds ruiken, even afwezig zijn of buiten bewustzijn raken.

Meer informatie over Epilepsie en het Epilepsiefonds: www.epilepsie.nl

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.