0

Verband tussen eten zien en hersenactiviteit

vet voedselNeurowetenschappers leggen een verband tussen visuele reacties op eten en hersenactiviteit

Bij een studie die is gepubliceerd in Neuroimage op 1 februari 2009 is gebleken dat het menselijk brein de energie-inhoud van voedsel en zelfs, het vetgehalte voorspelt, simpelweg door te kijken naar een foto daarvan. Dit is het resultaat van een samenwerkingsproject tussen neurowetenschappers van het Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV) en de Universiteit van Lausanne, het Centre d’Imagerie Biomédicale (CIBM), en het Nestle Research Center in Lausanne, Zwitserland.

Gezonde volwassenen werd gevraagd om onderscheid te maken tussen afbeeldingen van levensmiddelen en non-food. Daarbij werd hun hersenactiviteit gemeten met behulp van elektro-encefalografie (EEG) technologie. Wat deze mensen niet wisten was dat de beelden van het voedsel onderverdeeld waren in hoog-vet-gehalte en laag-vet-gehalte.  

Binnen 200 milliseconden (ms) na het zien van de foto’s, maakte de hersenen een onderscheid tussen voedsel met een hoog en een laag vetgehalte. Uit EEG-resultaten bleek dat vooral de delen van de hersenen die meestal geassocieerd worden met  besluitvorming en beloning sterker reageerden op voedsel met een hoog vetgehalte dan met een laag vetgehalte. Dit suggereert dat het brein tegelijkertijd met een heel snelle inschatting van de zogenaamde belonende eigenschappen, zoals het energie- en vetgehalte, ook het voedsel categoriseert en en daarover een besluit neemt.

Men ontdekte zo dat de hersenen van volwassen hersenen op basis van visuele informatie, heel snel – in 200ms – een inschatting kunnen maken van het vetgehalte van de voeding. Deze resultaten helpen ons bij een beter begrip hoe individuen de voedingswaarde van voedsel verwerken en interpreteren, geeft Nestlé-onderzoeker Dr Julie Hudry aan.

bericht Nestlé

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.