0

Vondst nieuwe moleculen die hersensignalen beïnvloeden

Computersimulaties brengen structuur hersenreceptoren in kaart

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Wenen hebben met computersimulaties voorspeld welke moleculen de werking van hersenreceptoren kunnen beïnvloeden. Die receptoren zijn betrokken bij de overdracht van signalen in de hersenen. Hierdoor is het mogelijk om op een efficiënte manier nieuwe en veilige geneesmiddelen te vinden tegen bijvoorbeeld epilepsie en angstaanvallen. De onderzoeksresultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nature Chemical Biology.

Met de computer chemische sleutels tot de hersenen ontwerpen

Slaap- en kalmeringsmiddelen werken doordat ze in de hersenen binden aan bepaalde receptoren. Dat zijn eiwitten die als een soort voelsprieten door het membraan van hersencellen heen steken. Wanneer moleculen aan die receptoren binden, komt er een reactie in de hersencel op gang waardoor deze minder prikkelbaar wordt. Alleen stoffen die precies op die receptoren passen, kunnen dit effect teweegbrengen – net als een sleutel in een slot.

VU-wetenschappers Chris de Graaf en Iwan de Esch en hun collega’s hebben nu met computers de driedimensionale structuur van die receptoren in kaart gebracht. Daarmee kunnen ze voorspellen welke moleculen aan dit type receptoren binden en zo mogelijk een effect in de hersenen veroorzaken. De kans is groot dat sommige van die moleculen als nieuwe geneesmiddelen kunnen dienen tegen epilepsie en angstaanvallen.

Medicijnen verbeteren in het laboratorium

Chris de Graaf en Iwan de Esch: “Met onze computersimulaties bekijken we of kleine moleculen binden aan de receptor. De computers helpen ons ook om het molecuul aan te passen zodat het beter aan de receptor bindt. Zo kunnen we in het laboratorium een beter medicijn ontwikkelen nog voordat het bij dieren en mensen getest wordt.”

bron: VU Amsterdam

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.