1

Wat woede doet met je lichaam en brein

Effecten van woede

Wie kent niet iemand die veel woede of boosheid in zijn lijf heeft en die vaak wrok voelt. Als deze persoon dan een ziekte krijgt of al vroeg overlijdt, reageren velen niet eens verbaasd. Wetenschappers ontdekken steeds meer verbanden tussen woede en ziekte. Mensen sterven inderdaad van woede en volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in het blad Circulation blijkt dat mensen die af en toe uit elkaar ploffen van woede een veel groter risico lopen op een beroerte of een plotselinge dood.

Woede, is waarschijnlijk de sterkste van alle menselijke emoties. Het is een natuurlijke, bijna automatische reactie op emotioneel of lichamelijk letsel, mishandeling of tegenstand, wat resulteert in een verlangen om iets of iemand te slaan, om je ‘woede te bekoelen’.  Het is een emotie die bij iedereen voor kan komen en die constructief of destructief kan zijn. Iedereen heeft een ander woededrempel en gaat met woede vervolgens ook weer anders mee om. 
Welke effecten heeft boosheid op het lichaam
 
Emotionele stress en boosheid leiden tot het aanmaken van het stresshormoon cortisol in het lichaam. Kleine hoeveelheden cortisol kunnen al leiden tot snelle energie-explosies in het lichaam(uitbarsten in woede). Hogere of meer langdurig aanwezige doseringen verhogen de kans op negatieve reacties van het lichaam.

Woede kan een onevenwichtige bloedsuikerspiegel veroorzaken, een afname van de‘botdichtheid’; de afweerreactie van het lichaam onderdrukken; het maakt meer vatbaar voor chronische ontsteking; het kan schildklierfunctie belemmeren; vertraagt de stofwisseling; het kan het denken (hersenfunctie) nadelig beïnvloeden en de bloeddruk verhogen.

Volgens Christina Boerma is de fysiologie van woede iets waar we zeker aandacht voor moeten hebben. We kunnen het ons niet veroorloven de effecten van boosheid op het lichaam negeren.
Woede kan de hartslag verhogen tot 180 slagen per minuut en kan de bloeddruk opstuwen van normaal ongeveer 120 – 80 (boven- en onderdruk)tot 220 – 130 of zelfs meer. De ademhaling wordt sneller als je probeert om meer zuurstof in je lichaam op te nemen. Je lichaam verstijft en je spieren voelen strak.

Wanneer je gestresst raakt, schakelt je brein over naar een soort overlevingsmodus en je lichaam produceert stoffen die het bloed doen stollen, waardoor er een potentieel gevaarlijke situatie kan ontstaan: een bloedpropje kan zo via de bloedvaten in de hersenen of het hart terechtkomen, met een beroerte of een hartaanval als gevolg.

Woede belemmert ook de circulatie. Een gebrek aan zuurstof kan ernstige pijn veroorzaken op de borst. Oncontroleerbare woede kan leiden tot het kapot springen van een hersenslagader waardoor er een beroerte optreedt.

Verstijving van de nek (halsstarrig worden) en hoofdspieren kan leiden tot spanningshoofdpijn, migraine of slapeloosheid.

Woede is geblokkeerde energie die je stofwisseling kan vertragen of ontregelen. Stress en woede kunnen leiden tot eetbuien en gewichtstoename. Woede stimuleert het vrijkomen van zuren in de maag die weer kunnen leiden tot zure reflux (terugstromen van maaginhoud in de slokdarm) en maagzweren.

Woede kan ook longfunctie nadelig beïnvloeden.

Wat zijn de effecten van boosheid en stress op de hersenen?

Woede komt uit de amygdala, het reptielendeel van ons brein. Veerkrachtige mensen zijn in staat om snel te herstellen van stress, doordat hun prefrontale cortex de rust de amygdala beïnvloedt. De amygdala is een overblijfsel van ons emotionele reptielenbrein. Dit brein is zelf niet in staat om van een soort emotionele rotonde af te komen. Het blijft het lichaam overspoelen met met cortisol of stress hormonen.

De effecten van boosheid en stress op de hersenen kunnen niet genegeerd worden. Er is bewijs dat chronische stress het  functioneren van de hersenen op cel niveau kan doen veranderen. Onderzoekers van de Hotchkiss Brain Institute in Calgary hebben ontdekt dat een van de effecten van boosheid op de hersenen is dat de werking van de neuronen in de hypothalmus, het commandocentrum van de hersenen als het gaat om het reageren op stress,in gevaar wordt gebracht.

Normaal krijgen deze neuronen verschillende chemische signalen die er voor zorgen dat zij ‘aan’ of ‘uit’schakelen. Stress en woede verstoren dit waardoor het vermogen van de hersenen om af te remmen in gevaar kan komen.
 
Andere studies tonen aan dat stress de groei van nieuwe neuronen in de hersenen blokkeert. Dat leidt tot een zogenaamde neuronale dood of depressie. Een verhoogde hoeveelheid stress hormonen kan ook leiden tot geheugenstoornissen en leermoeilijkheden.
 
Ook is er een link gelegd tussen emotionele stress en de overdracht van (ongelijke) signalen van de hersenen naar het hart. Wetenschappers van de University College London hebben ontdekt dat het normale patroon van signalen van de hersenen naar het hart kan worden verstoord door woede en emotionele stress. Deze verstoring leidt vervolgens tot een afwijkend hartritme. Deze verstoring zou jaarlijks alleen al goed zijn voor ruim 400000 plotselinge sterfgevallen.
 
Nieuwe studies wijzen erop dat stress neuronen kan laten krimpen of zelfs de functie daarvan kan laten verdwijnen. Kortom, stress bevordert de dood van neuronen, hetgeen ook kan verklaren waarom stress de belangrijkste oorzaak van depressies is.
Lachen als medicijn tegen woede en stress
 
Dat lachen de effecten van van boosheid en stress op het lichaam en de hersenen minimaliseert, daarover is geen twijfel. Er zijn zelfs aanwijzingen dat zelfs anticiperen of denken aan lachen al leidt tot de productie van gezondheid beschermende hormonen. Hierdoor verminderen de schadelijke effecten van stress hormonen. Tijdens een onderzoek vroegen de onderzoekers aan vrijwilligers zich voor te bereiden op het bekijken van een grappige video. Dit alleen al leidde tot het het vrijkomen van stress regulerende hormonen.
 
Het beta-endorfine-niveau, dat in verband gebracht wordt met het terugdringen van depressie steeg met 27 procent; menselijk groeihormoon dat de immuniteit verhoogt steeg met maar liefst 87 procent. En dat allemaal alleen al door het vooruitzicht op lachen. In de controle groep die dit vooruitzicht niet had, werden dergelijke ‘positieve’verhogingen niet waargenomen.
 
Een tweede studie die volgens eenzelfde protocol werd uitgevoerd, liet zien dat het vooruitzicht op lachen het stresshormoon cortisol met 39 procent deed verminderen, adrenalineby met 70 procent en dopamine catabolite, dat adrenaline produceert met 38 procent.
 
Deze bevindingen bevestigen de positieve effecten van lachen en plezier op het lichaam en de hersenen.
 
 


 DVD Anger Management

 

  boeken:

ik_ben_niet_boos_maar_teleurgesteld
Ik ben niet boos, maar teleurgesteld
Bertjan Doosje
, Agneta Fischer
boosheid_de_baas
Boosheid de baas
Georg Eifert
, John Forsyth, Matthew McKay
constructief_omgaan_met_irritatie_en_boosheid
Constructief omgaan met irritatie en boosheid
Regine Herbig
Anger Management
DVD Anger Management
Adam Sandler
.
omgaan_met_agressie_kun_je_leren
Omgaan met agressie kun je leren

Ton Westerveld
Anger Management
Anger Management
Peter Favaro
agressiemanagement
Agressiemanagement

Hans Koning
, Rob van Meurs
andere boeken over angermanagement

 

Theo Braam

theo_braamNa bijna 20 jaar in de wereld van marketing, communicatie, marktonderzoek en de organisatie van bijeenkomsten, stapte Theo Braam over naar de arbowereld, een kleine drie jaar later gevolgd door een duik in de wereld van de woningbouwcorporaties. Hier houdt hij zich bezig met bewoners en leefbaarheid in wijken. Daarbij ligt de focus vooral op wijkcultuur en het (re)activeren van de betrokkenheid van bewoners. Naast deze werkzaamheden runt hij sinds 2000 zijn eigen bedrijf Eyeopener onderzoek & organisatie. In dat zelfde jaar is hij ook gestart met het opzetten van de website Mens Centraal in Organisaties. Een initiatief dat in mei 2007 werd gevolgd door BrainQuest.

Sites:
Eyeopener onderzoek & organisatie
Mens Centraal in Organisaties
BrainQuest

artikelen:
Functies van linker en rechter hersenhelft
Het tweetalige brein – méér dan alleen cognitieve voordelen
Peak performance: in de ‘zone’
Intuïtie als zesde zintuig
Ons brein en besluitvorming – rationeel of emotioneel?
Wat woede doet met je lichaam en brein

Over de auteur

Na bijna 20 jaar in de wereld van marketing, communicatie, marktonderzoek en de organisatie van bijeenkomsten, stapte Theo Braam over naar de arbowereld, een kleine drie jaar later gevolgd door een duik in de wereld van de woningbouwcorporaties. Hier houdt hij zich bezig met bewoners en leefbaarheid in wijken. Daarbij ligt de focus vooral op wijkcultuur en het (re)activeren van de betrokkenheid van bewoners. Naast deze werkzaamheden runt hij sinds 2000 zijn eigen bedrijf Eyeopener onderzoek & organisatie. In dat zelfde jaar is hij ook gestart met het opzetten van de website Mens Centraal in Organisaties. Een initiatief dat in mei 2007 werd gevolgd door BrainQuest.

reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Natuurlijk Wilma : Wat woede doet met je lichaam en brein http://t.co/9VxsDTN […]

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.