0

Winnende breinen

Wat gebeurt in het brein als een beurshandelaar zijn aandelen ziet stijgen, als een voetballer een doelpunt maakt, als een gamer een level uitspeelt of als een politicus de verkiezingen wint? Veel… heel veel blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers van de Universiteit van Missouri onderzochten de testosteronspiegel van gamers. Deze bleek te stijgen als een vreemd wezen werd neergeschoten. Bij het doden van een bekende speler ging de testosteronspiegel juist naar beneden. Winnen zorgt voor een explosie van testosteron. Ook het winnen van een onschuldig potje basketbal, judo, schaken of domino blijkt voor een testosteronpiek te zorgen.

En niet alleen het winnen zelf, ook kijken naar winnaars geeft je testosteronspiegel een flinke oppeper. In Onderzoek van de Universiteit van Utah werd het testosterongehalte van 26 mannen gemeten terwijl ze naar een voetbalwedstrijd op tv keken. Wat bleek? Als het voetbalteam van de fans verloor daalde het testosterongehalte met 20%. Overwinning zorgde voor een stijging van 20%. Voor fans van basketbal werden soortgelijke resultaten behaald.

Het testosteroneffect is overal aanwezig, zo ook op de beurs. Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat beurshandelaren meer winst boeken op dagen dat ze een hoog testosterongehalte hebben. Testosteron stimuleert ook de vingergroei. En inderdaad, beurshandelaren met lange vingers behalen meer winst.

Maar niet alleen winnen heeft invloed, ook verliezen doet wat in je lichaam. Verliezen laat je testosteronspiegel dalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Duke University. In het onderzoek werd de testosteronspiegel van John McCain-stemmers vergeleken met die van Barack Obama. Wat bleek? Bij de kiezers van John McCain daalde de testosteronspiegel toen John McCain verloor. De testosteronspiegel bij de kiezers van Barack Obama daalde niet.

Even voorstellen: Thijs Hannaart

Thijs Hannaart is biologieleraar, striptekenaar en schrijver. Hij studeerde Medische Microbiologie en specialiseerde zich in de moleculaire biologie. Hij werkte onder andere mee aan onderzoek waarbij witte bloedcellen werden geprogrammeerd kankercellen aan te vallen. Ook droeg hij bij aan de zoektocht naar het het antwoord op de vraag hoe chromosomen uit elkaar worden getrokken tijdens de celdeling.

Daarnaast deed hij een poging de temperatuur in de oertijd te reconstrueren met behulp van oer-bacterie-DNA. Ondanks de vele successen die hij boekte in het lab, besloot hij toch terug te keren naar school en schoolmeester te worden. Naast schrijven over de hersenen tekent Thijs Hannaart ook strips en geeft hij strip-teken-workshops. Zijn tekenwerk is te bewonderen op www.thijs.hannaart.nl

boek van auteur:

pimp_je_brein
De invloed van uw omgeving op uw mentale prestaties is groter dan u denkt. Alles wat u doet, drinkt, ziet, eet, voelt en ruikt heeft invloed. U kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een verband. In dit boek wordt op toegankelijke wijze ingegaan op slimme én minder slimme onderzoeken die deze verbanden hebben aangetoond.

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.