0

Zonder geweten

‘Not all psychopaths are in jail, some are in the boardroom’. De bekende Canadese psychiater Robert Hare doet al sinds de jaren ’70 onderzoek naar psychopathie en adviseerde o.a. de actrice Nicole Kidman hoe ze het best een psychopaat kon spelen. Nu heeft Hare zich gericht op onderzoek naar ‘corporate psychopaths’. Slangen in pakken zoals hij ze noemt. Uit het eerste onderzoek van Hare onder 200 CEO’s van grote Amerikaanse bedrijven blijkt dat deze groep hoog scoort op de psychopathie De hersenen van mensen met psychopathie reageren

Snakes in Suits
Snakes in Suits

Without Conscience
Without Conscience

Psychopathy
Psychopathy

nauwelijks als zij anderen fouten zien maken, blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour in Biological Psychiatry deze maand. Ook het zien van correct gedrag levert minder respons op dan bij gezonde mensen.  Fouten die de psychopaten zelf maken daarentegen activeren de betrokken  hersengebieden wel net als dat bij anderen gebeurt.checklist. De psychiater is ervan overtuigd dat fraudeur Bernie Madoff ook psychopate trekken heeft.

Ondertussen stort men zich in de wetenschap op de neurobiologie achter psychopathie. Hersenonderzoekers willen deze inzichten gebruiken om de stoornis te voorkomen en te behandelen. Inti Brazil deed hersenonderzoek bij psychopaten in de Pompekliniek in Nijmegen. Hij ontdekte dat zij niet reageren op fouten van anderen, iets wat gezonde mensen wel doen. Bovendien leren psychopaten niet van negatieve feedback, ze veranderen hun strategie niet. Kortom: het ‘oepsgebied’ in de hersenen van de psychopaat werkt slecht. Hierdoor heeft straffen en groepstherapie geen zin.

Sietse de Boer doet onderzoek naar psychopate ratten. Deze dieren gaan regelmatig door het lint maar vertonen daarbij lichamelijk vrij weinig opwinding, zo vond De Boer. Dit lijkt op het gewetenloze gedrag dat mensen met een psychopate hersenstoornis vertonen. De Boer kijkt op hersencelniveau wat er zich afspeelt bij deze onderkoelde ratten.

In het kader van VPRO’s themaweek Knap Crimineel onderzocht Labyrint op 12 april 2011 het brein van een psychopaat. We nemen een kijkje bij de Pompekliniek, een tbs-kliniek in Nijmegen. Ook spreken we met Robert Hare, een Canadese psycholoog die het boek Snakes in Suits: When Psychopaths Go To Work schreef. Hij vertelt over psychopaten als topmanagers en beursgiganten.

 

Over de auteur

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.